úterý 20. září 2011

Jak koaličním politikům záleží na prosperitě Jižního Města

 Vážení občané Prahy 11,
zasedání zastupitelstva Prahy 11 19.9.2011  ukázalo "křišťálově čistě" jak  ČSSD na Praze 11 bojuje proti korupci. Situaci na Zastupitelstvu velmi dobře vystihuje následující článek přepsaný z Pražského deníku:
Politik osočený z korupce usedl do čela finančního výboru
      
Praha 11 - Přerozdělování trafik - či dokonce tahanice o koryta. Tak hodnotí včerejší zasedání zastupitelstva Prahy 11 členové místní politické opozice.
            Z postu místostarosty totiž odstoupil Oleg Rybníkář (ČSSD), jehož přednedávnem obvinil jeho stranický kolega a též místostarosta Prahy 11 Josef Belaník z nabízení úplatku a podal na něj trestní oznámení. Deník o této kauze podrobně informoval.
            „Jenže Rybníkář rozhodně nepřijde zkrátka. Stal se placeným předsedou sociální a školské komise,“ informoval včera Deník zastupitel Prahy 11 Jiří Štyler (HPP11). Podle zjištění Deníku si díky této funkci Rybníkář přijde měsíčně na více než 40 tisíc korun. „Navíc se stal předsedou finančního výboru, což už vnímáme téměř jako provokaci,“ dodal Štyler.
            Nic jsem neprovedl, chci se očistit,“ reagoval již dříve Rybníkář.
            Podle všech opozičních zastupitelů Prahy 11  je pikantní fakt, že Rybníkáře do čela finančního výboru i školské a sociální komise pomohl instalovat právě Belaník, který na Rybníkáře podal trestní oznámení kvůli údajnému nabízení úplatku.
            „Ano, hlasoval jsem pro. Ctím stranickou disciplínu,“ komentoval to Belaník.

Dovolte mi krátký komentář.
Nemohu a nechci být arbitrem mezi panem místostarostou Belaníkem a Ing. Rybníkářem ohledně nabízeného úplatku v souvislosti s privatizací bytového fondu na Praze 11. Na druhou stranu mne a mé kolegy z opozice samozřejmě zajímá dopad na Prahu 11 a řádné prošetření ze strany kontrolního výboru, aby se zavedla systémová opatření a korupce v Radě MČ Praha 11 se tak nemohla  opakovat. Koalice včetně KSČM ovšem dělá vše pro to, aby tento případ korupce  a jeho  dopadu na Prahu 11 nebyl prošetřen, a proto si raději kupuje hlasovací vstřícnost koaličních zastupitelů novými trafikami na MČ Praha 11 včetně postů v akciových společnostech Prahy 11.  Z případu pana zastupitele Belaníka a Ing. Rybníkáře za ČSSD je možné ovšem již dnes vyvodit tyto závěry:
  • pan zastupitel  Belaník za ČSSD nominuje  na stěžejní pozici předsedy finančního výboru zastupitelstva Prahy 11 osobu, o jejímž korupčním jednání musí být vnitřně přesvědčen, když podal na tuto osobu na policii trestní oznámení
  • ČSSD na Praze 11 považuje za normální donucovat své členy k stranické loyalitě, přestože je v rozporu nejenom  s vnitřním přesvědčením svých členů, ale i slibem zastupitele Prahy 11, v kterém se zavazuje každý zastupitel hájit veřejný zájem. Citujme ze zákona:
    - "Slibuji věrnost České republice. Slibuji na svou čest a svědomí, že svoji funkci budu vykonávat svědomitě, v zájmu Prahy 11 a jeho občanů, řídit se Ústavou a zákony České republiky."
    - "Členové zastupitelstva jsou povinni vykonávat svůj mandát osobně v souladu se svým slibem a nejsou přitom vázáni žádnými příkazy."
    Stejně zarážející je skutečnost, že přenosy jednání zastupitelstva Prahy 11 nejsou od doby vystoupení pana redaktora Kmenty na jaře 2011 dostupné občanům na internetu. Když jsem se ptal pana Belaníka na jeho motivy podpory Ing. Rybníkáře na pozici předsedy finančního výboru, tak mi odpověděl : " Vám se to mluví, když nejste členem strany a nemusíte ctít stranickou disciplínu".  Nevím proč, ale v tu chvíli jsem si vzpomněl na dobu normalizace.

    Zdraví


    Zděnek Kvítek






    Žádné komentáře:

    Okomentovat